Rolstoelgebonden?

't Zwaantje is echt het enige vaarbedrijf van Giethoorn waar je zonder beperking kan varen. Volledige rolstoel toegankelijkheid voor 100% rolstoelafhankelijke mensen.

Zelf varen

 • sloep met lift
 • sloep met ingebouwde rolstoellift
 • rolstoel sloepvaren Giethoorn

Afhankelijk van een rolstoel maar je wil graag zelf varen? Dat kan met de open sloep met ingebouwde rolstoellift. Vanaf de wal rijd je je rolstoel op het plateau en met een druk op de knop zakt de lift helemaal tot op de bodem van de boot. De liftbediening gaat mee in de sloep, zo kun je ook tijdens je vaartocht ergens aanleggen en van en aan boord komen.
Zelfs met een elektrische rolstoel is er genoeg plaats achter het stuur. Alleen meevaren kan natuurlijk ook, zet simpelweg de kapiteinstoel terug achter het stuur. Er is plaats voor 10 personen inclusief rolstoeler.
De zgn rolstoelsloep kun je per uur huren, voor meerdere uren of zelfs een hele dag. Beschikbaarheid prijs en boeken, vind je op Giethoornboeking.nl.

Rondvaart met schipper

 • lift voor rollators in de boot
 • elektrische rolstoelen kunnen mee aan boord op de rondvaartboot Zwaantje Giethoorn
 • rolstoellift rolstoelboot 3

Alle rondvaartboten van 't Zwaantje hebben een ingebouwde lift. Vanaf de wal/steiger stap, rol, duw, rijd je de plateaulift op en met een druk op de knop zakt deze tot op de bodemvloer van de rondvaartboot. Slecht ter been, met wandelstok, rollator, elektrische rolstoel, scootmobil* en zelfs brancard kom je probleemloos aan boord. Uiteraard kunnen ook de valide personen met dezelfde boot meevaren.

Er kunnen meerdere rolstoelers aan boord, dit verschilt per rondvaartboot; indeling
Grote groepen tot ± 150 personen kunnen tegelijkertijd gevaren worden, het aantal rolstoelafhankelijke personen wat tegelijkertijd mee kan is ± 35

Mits een privévaart wordt geboekt, worden kleine groepjes, losse instappers e.d. samengevoegd, grote groepen > 50 personen worden gelijktijdig gevaren in meerdere rondvaartboten eveneens evt. aangevuld met losse instappers.

Er is geen onderscheid in prijs voor iemand die rolstoelgebonden is of begeleider. Iedereen zien wij als persoon en wordt als zodanig berekend

Wij ontvangen veel senioren en rolstoelgroepen het hele jaar door en zeker ook op doordeweekse dagen, daarbij zijn 11.00, 12.00, 13.00 en 14.00 uur favoriete afvaarttijden. Arrangementen inclusief rondvaren en eten hebben voorrang.
Wil je met een groep(je) met 1 of meerdere rolstoelen komen en alleen varen dan is het aan te raden te reserveren (plaatsbewijs of privévaart) om onnodig extra lange wachttijden te voorkomen.

Veiligheid

slecht ter been wandelstok rollator rolstoel rolstoellift voor iedereen toegankelijk Al onze rondvaartboten hebben een geldig certificaat en voldoen aan de wettelijke regels van Inspectie Leefomgeving en Transport van het Ministerie van Infrastructuur en Veiligheid. Het in- en uitstappen wordt begeleid door 2 van onze medewerkers: 1 in de rondvaartboot en 1 die de lift bedient vanaf de wal. Ondanks onze hulp is in- en uitstappen op eigen risico. Ben je vrijwilliger, begeleider, verzorger van een kwetsbaar persoon dan gaan wij ervan uit dat je extra toezicht houdt bij het op en afgaan van de lift.

Restaurant

Het restaurant is rolstoelvriendelijk en heeft een aantal tafels waaraan permanent rolstoelgebonden personen kunnen aanschuiven. Electrische rolstoelen zijn natuurlijk ook welkom. In verband met de beschikbare ruimte is (ook alleen voor een kopje koffie) plaatsreservering noodzakelijk.

slecht ter been wandelstok rollator rolstoel rolstoellift voor iedereen toegankelijkIn het restaurant is naast de gewone toiletgroep een zeer ruim invalidentoilet (gerenoveerd 2018).

Het restaurant heeft 3 in- en uitgangen waarvan 2 voor rollators en rolstoelen; de afstanden tot parkeerplaats, toilet, rondvaartboot en restaurant zijn minimaal.
De hoofdingang aan de parkeerplaatszijde heeft automatische schuifdeuren.

Voor mensen met speciale wensen: gepureerd eten, glutenvrij, koemelkallergie, vetarm etc. behoort tot de mogelijkheden.

Afvaartsteiger en parkeren

 • overzichtsfoto bedrijf 't Zwaantje Giethoorn
 • rolstoelen welkom in het restaurant
 • parkeerplaats touringcar rolstoelbus

Touringcar: In- en uitstappen is mogelijk bij de steiger en op een paar stappen afstand is de ingang toiletgroep en restaurant.
Rolstoelbusjes en auto: Vanaf parkeerterrein direkt hoofdingang restaurant, direkt om de hoek de afvaartsteiger, korte afstanden.

Bekend van tv

Rondvaartbedrijf 't Zwaantje heeft inmiddels al 20 jaar ervaring met de 'rolstoelrondvaarten' en verzorgt o.a. rondvaarten voor div. afdelingen van de Zonnebloem, Rode Kruis, Reumafonds en zorggroepen zoals van verzorgings- en verpleeghuizen, activiteitencentra, meervoudig gehandicapten enz. IEDEREEN IS BIJ ONS WELKOM!

hart in aktie met wendy van dijk Gezien op tv...... presentratrice Wendy van Dijk en het camerateam van Hart in Aktie verrastte Sander met een rondvaart door Giethoorn. Sander heeft een hoge dwarslaesie en is gekluisterd aan een electrische rolstoel met zuurstofflessen. Het zorgcentrum waar hij woont had in Giethoorn een rondvaart bij 't Zwaantje gemaakt maar hij was te zwak om mee te gaan, vandaar dat zijn tante en brief schreef aan Hart in Aktie om hem samen met zijn familie een onvergetelijke middag te bezorgen.

De rondvaartboot van deze opnamen is inmiddels vervangen door een beter exemplaar. uitzending en andere filmpjes van rondvaarttochten.

Met deze uitzending steeg het aantal aanvragen voor de rolstoelenboot waarvan er inmiddels 4 zijn.
Regelmatig zien we Sander met de woongroep of zijn familie voor nog eens een boottocht door Giethoorn, hij mag natuurlijk altijd gratis mee!
Ook doen we kostenloze vaarten voor verschillende stichtingen als De Opkikker, Doe een wens en de Wensambulance, dit wordt per individueel geval beoordeelt.

Wij beweren niet alleen het meest toegankelijke bedrijf te zijn, dat zijn we zeker. Een ander bedrijf voert het rolstoellogo op de boot daarmee de indruk wekkend dat hun vaartocht rolstoeltoegankelijk is; laat je aub niet om de tuin leiden, daar worden rolstoelen in de boot getild met alle risico's van dien!!! Dit is volgens ons absoluut ontoelaatbaar en totaal onverantwoord.

Vakantiewoning Gieters Huus

In 2006 door 't Zwaantje aangekocht, verbouwd en in 2007 de aangepaste vakantiewoning in gebruik genomen.
Voor zorggroep, gezin of familie waarvan iemand met een lichamelijke beperking. Ivm verbouwingswerkzaamheden NIET BOEKBAAR IN 2023

Toegankelijk Giethoorn

 • vonders Giethoorn
 • rolstoel op boogbrug Giethoorn
 • varend in rolstoel door Giethoorn

Giethoorn bekijken vanaf het water is geen probleem. In principe zijn de bruggetjes in het centrum Giethoorn net breed genoeg maar het is wel oppassen geblazen. Vanwege het authentieke karakter is er geen zijplank aan de vonderbruggetjes en is het flink duwen op de boogbruggen.
De Museumboerderij is grotendeels rolstoelvriendelijk; helaas is aanleggen met de boot sinds 2021 verboden, de loopafstand bedraagt circa 10 minuten.

*Een scootmobil is een vervoersmiddel (zelfstandig transfer maken) en is wettelijk gezien vergelijkbaar met een scooter of fiets en is dus geen hulpmiddel. Een (opvouwbare) scootmobil zou mee kunnen in de rondvaartboot, echter kunt u een paar pasjes lopen en/of met hulp zitplaats kunnen nemen in de boot, dan vragen we u de scootmobil op de wal achter te laten. Een scootmobil kan niet worden toegelaten in het restaurant; er is een leenrolstoel.

Eigen meegebrachte etenswaren/drinken is in de rondvaartboot niet toegestaan.

Rondvaartboot 1 rondvaartboot rolstoelvriendelijk

max. 45 personen inclusief rolstoeler. Voorzien van tafeltjes en beklede zitjes met rugleuning (treinzit) en lift.

Rondvaartboot 2 rondvaartboot rolstoeltoegankelijk voor gehandicapten, mindervaliden, elektrische rolstoel, rollator, blinden en slechtzienden, kinderwagen

Beklede bank met rugleuning in rondzit opstelling, met rolstoellift, max. 40 personen inclusief ± 8 (ook elektrische) rolstoelen.

Deze rondvaartboot is te huur voor privé gezelschap

Rondvaartboot 3 rondvaartboot rolstoeltoegankelijk voor gehandicapten, mindervaliden, elektrische rolstoel, rollator, blinden en slechtzienden, kinderwagen

Deze rondvaartboot is voorzien van een extra grote electrische schaarlift toegankelijk voor de zwaarste elektrische rolstoelen, scootmobil of brancard. Zelfs bedlegerige mensen kunnen probleemloos aan boord met deze lift.

In totaal biedt de boot plaats aan ±45 personen. Er is plaats voor ±15-20 rolstoelen; begeleiding, familieleden, losse instappers kunnen plaats nemen op de beklede bankjes met rugleuning.

Rondvaartboot 4 rondvaartboot rolstoeltoegankelijk voor gehandicapten, mindervaliden, elektrische rolstoel, rollator, blinden en slechtzienden, kinderwagen

Als 3 met plateaulift voor meerdere rolstoelers. Deze boot is ingericht met hergestoffeerde met kunstleder bedekte bioscoopstoelen met armleuning staan in rondzit opgesteld.

Deze rondvaartboot kan geboekt worden voor een privé groep en is heel geschikt voor een trouwerij of afscheid / as uitstrooing of vergadering

Catering bij te boeken