Welkom in Giethoorn De pagina is verhuisd naar www.zwaantje.nl
Uw webbrowser zal daar automatisch naar toe gaan.
Zo niet, klik danhier


Klik op de kaart voor een vergroting

Reisinformatie

Giethoorn: Waarom ? Daarom !

  • Rust en Ruimte
  • Actief en / of Ontspannen
  • Bij Regen EN Zonneschijn
  • Gezellig 
  • Educatief
  • Varen, fietsen, wandelen, schaatsen
  • Romantisch met z'n tweeën
  • Ideaal dagje uit voor een gezinsuitstapje, familiereuïnie of ander groepsgebeuren
  • Weekendje weg of vakantie
  • Centraal gelegen: bij water, bos, stad en de fiets provincie Drenthe en Friesland

vroeger en nu

riet werd vroeger per punter vervoerd
riet wordt nog steeds per boot

Stenen- en mineralen museum De Oude Aarde en Pottenbakkerij Rhoda Giethoorn
Museum De Oude Aarde

Stenen- en mineralen museum De Oude Aarde

Museumboerderij 't Olde Maat Uus
Museumboerderij 't Olde Maat Uus

Sparta ion oplaadpunt Zwaantje Giethoorn
Bij 't Zwaantje kunt u de accu van uw electrische fiets opladen
Sparta ion oplaadpunt Zwaantje Giethoorn
De Wieden Weerribben Natuurexpress

De Weerribben Natuurexpress met Buzzer van Connexxion

Bezoekerscentrum De Wieden St. Jansklooster
Bezoekerscentrum Natuurmonumenten De Wieden in St Jansklooster

Meppeler toren
De toren van Meppel is in de hele stad te zien

Boerderij Staphorst
Boerderij in Staphorst in de typische kleuren hardgroen, blauw en wit

klederdracht Staphorst
Klederdracht in Staphorst nog dagelijks te zien

Zwembad Hesselingen Meppel
Subtropisch zwembad Meppel

Schaatsen in Giethoorn
Brandweer Giethoorn
De brandweerboot van Giethoorn in aktie

kulturhuus Giethoorn
Het nieuwe (2007) Kulturhuus van Giethoorn met daarin gevestigd VVV kantoor, bibliotheek, geldautomaat

U bent niet echt in Giethoorn geweest als u niet heeft gevaren!

mobi en printversie

Waar ligt Giethoorn?

Giethoorn centrum boogbrugGiethoorn ligt in de kop van Noordwest Overijssel, bekend onder de nieuwe regionaam Waterreijk Weerribben Wieden,  tussen Meppel en Steenwijk en ongeveer 30 km. van Zwolle. Binnen 15 km zijn we in de provincies Drenthe en Friesland, dus ook lekker centraal gelegen voor een meerdaags bezoek of een dagtripje als u in een van de omliggende provincies op vakantie bent.

Reisinformatie

Per trein: station Steenwijk, verder met de bus (17 minuten) of taxi (duur!) of met snorfietsarrangement.

Per bus:
Connexxion lijn 70, halte Dominee Hylkemaweg (centrum)

Per bus no. 70 is het 16 minuten van het treinstation naar Giethoorn. In Giethoorn bushalte centrum = Ds Hylkemaweg. De trap naar beneden of via het parkeerterrein vind je naast 't Zwaantje het Toeristen Informatie Punt
  • Bus 70 van Steenwijk naar Giethoorn bushalte centrum Dominee Hylkemaweg maandag-vrijdag 6.47 - 18.47 1x per uur, zaterdag-zondag 9.07 - 18.07 1x per uur
  • Bus 70 van Giethoorn naar Steenwijk bushalte centrum Dominee Hylkemaweg maandag-vrijdag 6.58 - 18.58 1x per uur, zaterdag-zondag 8.28 - 18.27 1x per uur
 of scan met uw mobiel de qr code voor de link naar Connexxion

bus dienstregeling connexxion lijn steenwijk giethoorn 2013 Doordeweeks geldt een andere dienstregeling dan in het weekend.
In de provincie Overijssel bij Connexxion reist u met de ov-chipkaart
Chipkaart oplader is te vinden in het Kulturhuus, Eendrachtsplein 1, Giethoorn (tegenover de Spar), centrum Giethoorn (GESLOTEN OP ZONDAG) In de bus bij de buschauffeur is het gemakskaartje te koop. Van Steenwijk naar Giethoorn is 3 zones en kost dan €4,-- per kaartje. Dit is duurder dan met de ov-chipkaart maar wel een stuk eenvoudiger.
Ook handig te weten: op het Intercity station Steenwijk is geen wisselautomaat voor bijvoorbeeld kleingeld. Kleine coupures en muntgeld handig voor los kaartje voor de bus.

QR code voor adresgegegevens, route 't Zwaantje Giethoorn:
QR-Code
Per auto vanaf Amsterdam: Almere, Lelystad, Emmeloord, voorbij Emmeloord richting Zwolle volgen, afrit Lemmer, Steenwijk volgen, dan Giethoorn. U komt Giethoorn vanaf de noordkant binnen. U rijdt op de Beulakerweg (N334), bij hectometerpaaltje 11 links parkeren 't Zwaantje (bij de bushalte, schuin tegenover het Avia tankstation).

Per auto vanaf Zwolle: Meppel, bij Meppel richting Leeuwarden, SLA AFSLAG GIETHOORN OVER en rijdt door richting Steenwijk, afslag Steenwijk Noord, volg borden richting Giethoorn. RIJ AFSLAG GIETHOORN NOORD VOORBIJ en vervolg de N334 (volg bord VVV). ± 100 meter na het Avia tankstation aan uw linkerhand linksaf parkeren 't Zwaantje (bij de bushalte).

Per auto vanaf Groningen / Leeuwarden: Drachten, Heerenveen, Steenwijk, afslag Giethoorn. volg borden richting Giethoorn. RIJ AFSLAG GIETHOORN NOORD VOORBIJ en vervolg de N334 (volg bord VVV). ± 100 meter na het Avia tankstation aan uw linkerhand linksaf parkeren 't Zwaantje (bij de bushalte).

Waarom naar Giethoorn?

Water genoeg in Nederland, dus waarom is Giethoorn nou zo speciaal.
Ten eerste natuurlijk omdat het centrum alleen te bereiken is per boot, fiets of 'benewagen', geen straten maar vaarwegen, grachten, boogbruggen en vonders vandaar dat vaak de vergelijking wordt gemaakt met Venetië.

zwanen Bij terugkomst uit de Randstad is het een verademing terug te zijn in ons dorp: geen lawaai van industrieterreinen, trams, treinen, hooguit een motorbootje door de gracht, de krekel in het gras en de zwaan die zijn nest verdedigt. Verder in de omgeving ook niet zoveel 'horizonvervuiling' en drukte van mensenmassa's.

Om ons eigen dorp weer te kunnen bewonderen, gaan wij er zelf op uit om ergens anders indrukken op te doen. Wij hebben rondgevaren in (natuurlijk) Amsterdam, Rotterdam, Leiden, Arnhem, Zuidlaren, Zaanse Schans en Groningen en wij durven te stellen dat wij (tot nu toe) de mooiste rondvaart van het land hebben: de bruggetjes, de tuinen, het zeer afwisselende landschap (bos, riet, water), dat moet u eens gezien hebben.

Het ontstaan van Giethoorn / Vroeger en Nu

Omstreeks 1230 is Giethoorn gesticht door vluchtelingen die uit gebieden rond de Middellandse zee kwamen. Deze eerste bewoners, flagelanten, vonden hier massa's horens van wilde geiten, die waarschijnlijk tijdens de een overstroming waren omgekomen. Ze noemden hun nederzetting Geytenhoren. Later is deze naam verbasterd in Geythorn, wat nog later Giethoorn werd.

Het karakteristieke van het dorp vindt zijn oorsprong in de vervening.
De turfgravers haalden op de voor hun gunstige plaatsen het veen uit de bodem, mengden dit in een mengbak en gooiden het op het land om te drogen, daarna werd er turf van gestoken. Door die vervening ontstonden plassen en meren. Om de turf te vervoeren groef men vaarten en sloten. Vele huizen zijn als het ware op eilandjes gebouwd die alleen, vroeger en nu nog steeds, via de karakteristieke boogbruggetjes te bereiken zijn.

Giethoorn Film Fanfare uit 1958 door Bert HaanstraAl in 1900 werd al in het tijdschrift De Aarde en haar Volken een artikel gepubliceerd waarin Giethoorn al werd vermeld als één van de merkwaardigste, maar wonderbaarlijkste, sprookjesachtige streek van ons land, rijk aan natuurschoon. Lees het volledige 110(!) jaar oude artikel.

In 'Koninkrijk der Nederlanden' de oudste film van Nederland uit 1921 (exe bestand, kies uitvoeren en nogmaals uitvoeren) wordt een kleine minuut aandacht besteed aan Giethoorn met beelden van prinses Juliana in een punter (met dank aan vpro geschiedenis).

Zoek de verschillen tussen nu en vroeger in het fotoboekje, klik op het boek om te openen.
Toeristisch werd Giethoorn pas echt goed bekend na de film Fanfare (1958) van Bert Haanstra. Sinds 18 oktober 2008  staat een standbeeld van Albert Mol in het centrum tegenover de Doopsgezinde kerk. Aan het vijftigjarig bestaan van de film werd aandacht besteed in het NOS journaal, hieronder te zien. Een ruim 5 minuten durende film van een rondvaart in het heden is te bekijken op de filmpagina.



Terwijl vroeger het inkomen voornamelijk kwam van de turfwinning komen tegenwoordig de belangrijkste inkomsten (natuurlijk) van het toerisme en de rietteelt. Het riet is van een eerste kwaliteit en wordt gebruikt voor dakbedekking.


Bezienswaardigheden en wat gaan we doen

video rondvaart in Giethoorn Het dorp met zo'n 2.620 inwoners is uniek in ons land door zijn bruggetjes, waterwegen en punters. U ziet vervenershuizen, oude 18e en 19e eeuwse boerderijen verscholen tussen bomen en houten bruggetjes, vanzelfsprekend het beste te bekijken met een tocht per fluisterboot,kano of verzorgde rondvaart. Heeft u genoeg van al dat water of wilt u varen combineren huur dan een fiets.
Voor de wandelaar, fietser en vaarder die graag meer wil weten over de geschiedenis en bezienswaardigheden is vanaf april 2010 de Giethoorn city audiotour te huur (alleen verkrijgbaar bij 't Zwaantje ©).

De sportieve fietser vindt hier een uitgebreid netwerk van fietspaden, kilometers lang vol afwisselend landschap en natuur (bos, riet, water), cultuur en historie (voormalige zuiderzee stadjes) het zgn. knooppunten fietsnetwerk is in 2009 gereed gekomen.

In en in de omgeving van Giethoorn zijn diverse fietsroutes zoals de ANWB fietsroute: De Wieden en De Weerribben en natuurlijk de dorpentocht Giethoorn en de Rietsnijdersroute. Veel fietsroutes overlappen elkaar, zo passeert u ook een stukje Giethoorn bij de Kolderveen route.

In het dorp vindt u musea, galeriën en exposities. Onderstaand een greep uit het aanbod die ook voor kinderen zeker de moeite waard zijn.

  • Museumboerderij 't Olde Maat Uus: Giethoornse boerderij uit ± 1800 over 100 jaar wonen en werken in Giethoorn. Ingericht in oude stijl, inclusief grutterswinkeltje, vissershuisje, tjaskermolen en hooiberg. Voor de kinderen is er een speurtocht door de museumboerderij. 't Olde Maat Uus is gedeeltelijk rolstoeltoegankelijk. Entree. Openingstijden: pasen t/m oktober dagelijks 11.00 - 17.00 uur en van november tot pasen op zondag van 12.00 - 17.00 uur of op afspraak groepen minimaal 20 personen. Schoolvakanties in voor- en naseizoen geopend als in periode pasen t/m oktober.
  • Museum De Oude Aarde: Edel-, sierstenen en mineralen, terrarium. Speurtocht door het museum. Entree. De winkel van De Oude Aarde is gratis te bezoeken. Leuke extra's zoals bol kraken en goudpannen. Helaas is het De Oude Aarde niet te bereiken voor mensen die slecht ter been zijn of gebruik maken van een rolstoel vanwege de hoge trapbrug. Openingstijden: maart t/m oktober dagelijks van 10.00 - 18.00 uur, november t/m februari op woensdag, zondag en schoolvakanties van 10.00 - 17.00 uur.
  • Naast De Oude Aarde over dezelfde brug: Pottenbakkerij Rhoda
  • Schelpenmuseum Gloris Maris. Gratis.
  • Punterwerf Wildeboer Giethoorn Noord, bezoek over de werf is inbegrepen bij het fietsarrangement.
  • Automuseum Histomobil in Dwarsgracht (± 3 km. van Giethoorn, met de auto of fluisterboot bereikbaar). De naam zegt het al: auto's, vervoermiddelen maar ook schaatsen, weegtoestellen etc. Entree. Speurtocht voor de kinderen. Openingstijden: april t/m oktober dagelijks van 10.00 - 18.00 uur.
  • Voor kinderen is bij de VVV de gratis folder van Otto de Otter verkrijgbaar om kinderen wegwijs te maken in de Kop van Overijssel o.a. met het Zwaantje's kindervaarbewijs.

Bovenstaande musea zijn ook opgenomen in verschillende arrangementen die u kunt reserveren bij 't Zwaantje. Voor groepen is dit vaak voordeliger.

De Weerribben Natuurexpress is komen te vervallen.

Omgeving De Wieden en Weerribben

Nationaal Park De Weerribben en Wieden vormen samen het grootste aaneengesloten laagveenmoeras (wetlands) van Noordwest-Europa.

De Wieden en Weerribben in 1 dag? Connexxion lijn 276 met de Wieden Weerribben Natuurexpres. T/m Herfstvakantie (op zaterdag en zondag rijdt de Natuurexpress tussen Steenwijk en Ossenzijl (natuuractiviteitencentrum De Weerribben) of met de bootbus Ecowaterliner Giethoorn - St Jansklooster - Jonen - Blokzijl.

Vanuit Giethoorn met lijn 70 naar Steenwijk. Vanaf Ossenzijl kunt u terug naar Steenwijk met lijn 276 (alleen op zaterdag en zondag) via Oldemarkt, Paasloo, Steenwijkerwold, Tuk. Supervoordelig met Buzzer van Connexxion De dienstregeling is te vinden op de site van Connexxion.
  • Dwarsgracht en Jonen liggen in de directe omgeving van Giethoorn en zijn opgenomen in de verschillende vaar-, fiets- en wandelroutes. Jonen is uitsluitend bereikbaar te voet, te water of per fiets. Qua uiterlijk vergelijkbaar met Giethoorn.
  • Sint-Jansklooster (6 km), hier vindt u het bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten voor informatie over de natuur van de moerassen en meren in de omgeving. Er zijn 2 natuur wandelpaden waarvan het rolstoelpad. Voor kinderen zijn er divrse activiteiten: kinderhoek en speurtochten.
  • Vollenhove (10 km), vissersstadje dat ooit te boek stond als 'stad der paleizen' met bijzondere blikvangers zoals de Havezathe. Te bezoeken o.a. de oudheidkamer.
  • Blokzijl (15 km), eveneens een voormalige Zuiderzeestad gesticht door Hollandse kooplieden en een bloeiende handelsstad in de tijd van de Gouden eeuw. Aan de monumentale koopmanshuizen met rap-, klok- en halsgevels is dit nog steeds te zien. In het midden van het stadje ligt de havenkolk. Te bezoeken o.a. Het Gildenhuys.
  • Wanneperveen (6 km), streekdorp met agrarisch karakter temidden van een uitgestrekt plassen- en merengebied. Te bezoeken een ambachtelijke kaasboerderij en schapenboerderij. In Wanneperveen start van de Veenweideroutes, de wandelroutes door het moerasgebied van natuurgebied De Wieden.
  • Scheerwolde (6 km), Ossenzijl, Kalenberg (10 km), Paasloo en Oldemarkt (15 km): Natuurgebied De Weerribben. In Ossenzijl vindt u het natuuractiviteitencentrum van Staatsbosbeheer.
  • Steenwijk (10 km), oude vestingsstad met stadswallen en gezellige winkelstraat. Erg leuk is de oudheidkamer met naastgelegen kermis- en circusmuseum gelegen aan de markt. In juli en augustus wordt op woensdag de midweekfeesten gehouden. Alles over kunststof leert u in het museum Poly Plasticum te vinden bij het NS station.

Verdere omgeving

  • Zwartsluis (6 km), gemeente Zwartewaterland: de poort naar het Noorden bekend van de sleepbootdagen. Te bezoeken Centrum voor natuur en ambacht Schoonewelle.
  • Meppel (15 km), gemeente Meppel, Drenthe: gezellige grachtenstad en bekend van de Donderdag Meppel Dagen in juli en augustus. Leuke winkelstraten. Te bezoeken o.a. Drukkerij museum.
  • Staphorst (20 km), het overbekende traditionele dorp, prachtige boerderijen in de typische kleuren hardblauw, wit en knalgroen. Nog veel dorpelingen in klederdracht. Te bezoeken museumboerderij.
  • Havelterberg / Havelte: bos, hunebedden en schaapskudde.
  • Genemuiden (20 km), in eerste plaats bekend van biezen matten. Toen deze uit de mode raakten, speelde men rap in op de trend van vaste vloerbedekking. De ontwikkeling en geschieden hiervan is te bewonderen in het Tapijtmuseum.
  • Hasselt (15 km), de binnenstad van Hasselt met 70 monumenten is aangemerkt als beschermd stadsgezicht. Het vroegere laat-gotische raadhuis is nu een museum waar één van de grootste collecties haakbussen en andere middeleeuwse wapens is te bezichtigen. Kalkovens (rondleiding).

Sport en ontspanning

  • Zwembaden: overdekt en subtropisch zwembad De Waterwyck Steenwijk (10 km) en Hesselingen Meppel (15 km), overdekt 'gewoon' zwembad De Kragge Zwartsluis (10 km), openluchtbad Tolhekke Steenwijkerwold nabij Paasloo (10 km), Natuurbad met strandje in Nijeveen Ver(6 km).
  • Bioscoop Luxor theaters in Steenwijk of Meppel
  • Ballorig kinderspeelparadijs in Meppel
  • Bowlen in Hotel Zwartewater in Zwartsluis of Bowlingcentrum in Tuk bij Steenwijk
  • Ballonvaren Zwartsluis
  • Schouwburg, theater De Meenthe Steenwijk
  • Hengelsport, u mag vrijwel overal vissen met 1 hengel en in het bezit van de normale landelijke visakte verkrijgbaar bij de VVV
  • Schaatsen: ijs en wederdienende, informatie over toertochten, wedstrijden is tijdens de winterperiode te verkrijgen op de VVV schaatslijn.

Praktische informatie

  • Gemeentehuis gemeente Steenwijkerland: Vendelweg 1 Steenwijk
  • Postkantoor: postagentschap in de supermarkt aan de Hylkemaweg (centrum) en een groot postkantoor in Steenwijk (10 km)
  • Apotheekhoudend Huisarts: Westerbeek en Tan, Beulakerweg 125, Giethoorn (doorgaande weg N334) tel. 0521-361326. In het weekend wordt u via dit nummer automatisch doorverbonden met de dienstdoende arts (Giethoorn of Kolderveen).
  • Tandarts: Mondzorgcentrum Beulakerweg 119A, Giethoorn-Noord tel. 0521-362115
  • Ziekenhuis: Diaconessenhuis Meppel (15 km) tel. 0522-233333
  • Bank: geen, geldautomaat Rabobank naast de ingang van het Kulturhuus aan het Eendrachtsplein (centrum achter de Hylkemaweg) volg bord VVV. Overige banken zoals de SNS, ABN AMRO, Rabobank in Steenwijk(10 km)
  • Pont Jonen: alleen voor voetgangers en fietsers. Voor tijden zie www.tipgiethoorn.nl
  • Bibliotheek gevestigd in het Kulturhuus, Eendrachtsplein 1, geopend op maandag en donderdag

VVV toerist informatie kantoren

HET VVV KANTOOR verhuisd van het  Kulturhus naar de overkant naast de Spar supermarkt aan het Eendrachtsplein in GIETHOORN

Daarnaast hebben wij als ondernemer het initatief genomen het Toeristen Informatie Punt Giethoorn op te starten Online via www.tip-giethoorn.nl
Telefonische informatie: 0900-7776665 toestel 8542 (€0,80 p.m.) vanuit België 0907-40185 toestel 3504 (€1,50 p.m.)

WAAROM ZO DUUR PER TELEFOON? Wij trachten zoveel mogelijk info online te verstrekken, ook ter plaatse bij de kiosk kunt u bij ons terecht. Folders, vaar-, wandelkaarten, GiethoornOnderneemt brochure wordt uitsluitend verstuurd na bestelling via de online bookingshop

De geschiedenis van het VVV:
Giethoorn, Blokzijl, Steenwijk, Vollenhove, De Weerribben in Ossenzijl en de Zwartewater steden Hasselt en Zwartsluis werkten tot 2010 samen onder de naam VVV Kop van Overijssel.
Vanaf 2010 is de naam Kop van Overijssel vervangen door Waterreijk Weerribben-Wieden, via http://www.ervaarhetwaterreijk.nl/nl/site/contact kunt u mailen naar Marketing Oost. Hieronder het nieuwe logo.

waterreijk weerribben wieden


Evenementenkalender

De leukste op een rij
  • 2014

Voor ideeën voor een bedrijfsuitje, familiefeest of groepsuitstap neemt u een kijkje op de arrangementenpagina.

Familie- of vriendenweekend? zie vakantiewoningen